Rezort diplomacie nebude mať od 1. septembra nový názov

30.08.2012 Bratislava

Bratislava 30. augusta (TASR) - Hoci novela kompetenčného zákona predpokladala zmenu názvu Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR od 1. septembra, nestane sa tak. Vládny návrh totiž nestihol parlament prerokovať na augustovej schôdzi a poslanci ho presunuli na septembrovú.

Rozhodnutie o zmene názvu rezort podľa hovorcu Borisa Gandela posúdil aj z pohľadu ekonomickej efektívnosti. "Medzinárodnopolitický, ekonomický a spoločenský prínos, ktorý sa zmenou názvu očakáva, je hodnotovo a trvale neporovnateľne vyšší, ako sa predpokladajú jednorazové vyvolané náklady," uviedol pre TASR.

MZV napríklad vo vlastnej réžii zabezpečí úpravu a zmenu loga, internej a webovej stránky, výrobu a inštaláciu interného informačného systému, úpravu identifikačných kariet, vstupiek a výrobu tlačív. Obmenu externých objektových tabúľ a pečiatok realizuje postupne. Konečné náklady však bude možné vyčísliť až po vyhodnotení ponúk a obstaraní jednotlivých predmetov zákaziek.

Na základe novely kompetenčného zákona sa posilnia aj kompetencie rezortu. Bude tak koordinovať presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov Slovenska a tiež bude zodpovedné za jeho jednotnú prezentáciu v zahraničí. Kritériá pre výber zamestnancov obchodno-ekonomických oddelení, ktoré pod neho prešli, už tiež nebude určovať ministerstvo hospodárstva. Tento výber sa totiž riadi zákonom o štátnej službe a o zahraničnej službe, ako aj interným systémom MZV.

Okrem toho sa jeho pôsobnosť doplní o výkon štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) tak nebude napojený na rozpočet úradu vlády, ako je to teraz, ale na rezort diplomacie.
 

Vyberte región